frankrijk – madiran

Château d'Aydie - Famille Laplace

Sinds 1927 hebben generaties wijnbouwers zichzelf opgevolgd in het Château d’Aydie.  Momenteel neemt de 4de generatie het roer over.  

De famille Laplace heeft als eigenaar – wijnbouwer een belangrijke rol vervuld in de geschiedenis van de appelation AOP Madiran en AOP Pacherenc du Vic Bilh.

De expressieve nuances van het terroir, de invloed van een klimaat gevormd door de ontmoeting tussen oceaan en  Pyreneeën, versterkt door de beruchte en historische knowhow van de Laplace-familie hebben unieke wijnen tot gevolg..

 

Rondom het Château liggen hellingen beplant met de typische tannat druif, door de hoge densiteit bekomt met hier een lage opbrengst, met sappen met hoge concentratie en complexe aroma’s tot gevolg. Aansluitend aan deze hellingen liggen percelen beplant met Petits en Gros Mansengs. Deze zijn bedoeld voor de productie van Pacherenc-du-Vic-Bilh die ook de hele persoonlijkheid van het landgoed overbrengen.

De wijnen van de Familie Laplace onderscheiden zich doordat ze alle aroma’s van de krachtige Tannat druif ten volle benutten.  Terwijl de regio en zijn wijnen de reputatie heeft van zeer krachtige wijnen te produceren, verzacht door veroudering op vaten met een zeer geaccentueerd boeket tot gevolg, produceert men bij Aydie, door gecontroleerde maceratie, wijnen waarbij elegantie en expressieve kracht van het fruit centraal staan.